Visuell kommunikation på Palmas flygplats

Kortfattat: Det är god visuell kommunikation på Palmas flygplats. Alltid när jag flyger, åker buss eller tåg analyserar jag hur enkelt eller svårt det är att hitta. God visuell kommunikation gör att jag hittar på en gång. Som enligt mitt motto: God design är självklar design. Om man inte hittar på en gång, så är det något som bör förbättras.

När man kommer till Palma de Mallorca Airport möts man av en fin flygplats där det också är enkelt att hitta. Enkla symboler (negativa) placerade på en kvadrat med rundade hörn, som är att föredra, samt bra färgkodning. Det är olika bokstäver för de olika terminalerna och dessutom är det på fyra (!) språk. Det är vanligt att det annars är på två språk på de flygplatser jag har varit.

Intressant att de skapat en karta för deras kollektivtrafik för bussar, med 45- och 90-gradiga vinklar (som så många tunnelbanor och pendeltågskartor har). Det är många gånger framgångrikt och gör det enkelt att hitta. Det är något som förenar många och stora städer, vilket också gör att många människor oavsett var man kommer ifrån känner igen sig. Ett eget språk i visuell kommunikation.

Vid första anblick kan man tro att det finns tunnelbana, men det ser man ganska snart att så är inte fallet och på ön Palma är det ganska uppenbart. (Beklagar den suddiga bilden). Något som jag inte förstår är färgsättningen på själva kartan. Nougatbrun färg på havet, skulle självklart kännas mer naturligt med någon blå.

Här hade jag självklart vilja ha samma typer av symboler för att knyta ihop flygplatsen med kollektivtrafikens symboler, men det är det som ofta är utmaningen att dessa projekt görs av olika leverantörer. Ett helhetsgrepp är självklart att föredra.