Kursansvarig och utbildare Diplomerad Grafisk designer

Kursansvarig och utbildare Diplomerad Grafisk designer på Folkuniversitetet

Jag har haft möjligheten att ta fram en kurs för Folkuniversitetet, som heter Diplomerad Grafisk designer, där jag var kursansvarig och utbildare. Verkligen givande och utvecklande att få göra en kurs från grunden och därefter dela med mig av mina erfarenheter och några råd på vägen. Det passar mig väl, då jag tycker det är intressant att kunna se kursdeltagaren och hur hen utvecklas under kursen.

Som kursansvarig och utbildare ingår att:
+ Utveckla kursdeltagare inom grafisk design
+ Se varje individ och hens förutsättningar
+ Få varje deltagare att växa och känna sig trygg vid skapande inom grafisk design
+ Få varje deltagare att kunna motivera sin design
+ Att deltagare får förståelse att jobba med stort och litet format, print, skärm

Som kursansvarig ingår att ta fram och planera kurs för tolv tillfällen, föreläsningar samt uppgifter. Min roll fokuserade på de teoretiska delarna i kombination med att dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter.

Kursens olika delar:
+ Introduktion till grafisk design – vad är grafisk design?
+ Typografi – historia och grunder i typografi
+ Typografi och layout – jobba med typografi i layout
+ Komposition – hur skapar man en bra komposition?
+ Logotyp och visuell identitet
+ Bilder och illustrationer – vad är skillnaden och placering
+ Grafisk design för print och skärm
+ Koncept – slutlig uppgift inklusive logotyp, visuell identitet, print, SoMe, förpackning
+ Ett typiskt projekt – hur ser ett typiskt projekt ut?
+ Produktionsledning – vad ska man tänka på när man leder ett projekt mot en beställare, kund, uppdragsgivare?
+ Slutlig presentation av koncept

Kursen omfattar att ge kursdeltagaren en god inblick i att jobba med grafisk design och dess olika grundläggande delar, både teoretiskt och praktiskt. Kursdeltagare fick också uppgifter att lösa på egen hand och därefter presentera i klassrummet och motivera sin design. Kursen omfattade även grundläggande kunskaper i de vanligaste Adobe CC-programmen, såsom Indesign, Illustrator, Photoshop och Acrobat.

Citat från kursdeltagare efter avslutad kurs, juni 2022:
”Camillas del av kursen var välplanerad och informativ med mycket material. Det fanns stor möjlighet att ställa frågor och få påverka kursens innehåll. En 4 (av 4).”

”Camilla, väldigt kunnig, pedagogisk och visade stort engagemang. En 4 (av 4).”

Jag är såå imponerad av varje kursdeltagares utveckling under dessa veckor. Så mycket som hänt och jag tror att deltagarna har fått en inblick i hur det är att jobba med grafisk form.

Ett stort tack till Folkuniversitetet som anlitade mig som kursansvarig och utbildare. Verkligen roligt att få dela med mig av min kompetens och mina erfarenheter. Jag önskar varje kursdeltagare varmt lycka till framåt i sin roll som grafisk designer.